Prag är känd som ”Gyllene staden” och ”Hjärtat av Europa”, och är en av Europas mest magiska huvudstäder. Med sina sagolika slott, anrika kyrkor och pittoreska gränder, bjuder Prag på en unik blandning av historia, kultur och moderniteter. Här är några sevärdheter du inte får missa om du planerar en resa till denna vackra stad.

Karlsbron (Karlův most)

En av Prags mest ikoniska landmärken, Karlsbron är en historisk stenbro som förbinder Gamla stan med Malá Strana. Bron är prydd med 30 statyer och skulpturer, och erbjuder en magnifik utsikt över Vltava-floden och Prags slott. Det är en populär plats för fotografering, konstnärliga framträdanden och gatuförsäljare.

Pragborgen (Pražský hrad)

Den imponerande Pragborgen är en av de största i världen och har varit det tjeckiska presidentens residens sedan 1918. Inom slottets område finns också den gotiska Sankt Vituskatedralen, där du kan beskåda utsökta glasmålningar och klättra upp i tornet för en panoramautsikt över staden.

Gamla stans torg (Staroměstské náměstí)

Ett pittoreskt torg omgivet av färgglada hus och historiska byggnader, inklusive Týnkyrkan och Sankt Nikolaj-kyrkan. Det är även hem för det berömda astronomiska uret, som sätter igång en liten mekanisk show varje heltimme.

Petřín-tornet (Petřínská rozhledna)

Detta torn är ofta jämfört med Eiffeltornet i Paris, men är faktiskt betydligt mindre. Du kan ta en linbana upp till toppen av Petřínkullen, varifrån tornet erbjuder en spektakulär utsikt över Prag. Området runt tornet är också en populär plats för picknick och promenader.

Josefov

Detta är Prags historiska judiska kvarter, som har några av de bäst bevarade judiska historiska monumenten i Europa. Här hittar du bland annat den Gamla judiska begravningsplatsen, synagogor och det judiska museet.

John Lennon-muren

En färgsprakande och ständigt föränderlig vägg fylld med graffiti och texter som hyllar fred och kärlek. Det är en populär plats för turister och lokalbefolkning att lämna ett budskap eller bara för att ta en selfie.

Letná-parken

En stor park belägen på en kulle med utsikt över staden och floden. Det är en idealisk plats för en avkopplande promenad eller för att njuta av en öl på en av de många uteserveringarna.

Vinohrady och Žižkov

Om du är intresserad av att utforska Prag bortom turiststråken så bör du besöka de charmiga stadsdelarna Vinohrady och Žižkov. Här hittar du en mängd mysiga caféer, butiker och pubar, och kan även besöka Žižkovs teletorn, som erbjuder en annan fin utsikt över staden.

Prag har något för alla: från de historieintresserade till äventyrslystna, från konstälskare till matfantaster. Det är en stad där varje gränd och varje hörn erbjuder en ny upplevelse, och var du än går är du aldrig långt från ett stycke av Europas rika historia och kultur.